În lumea Bonus Card vei beneficia de bonus, de rate fără dobândă și de una dintre cele mai mari rețele de parteneri din România. Avem peste 6000 de parteneri cu sute de magazine online sau magazine deschise chiar în orașul tău. Îți vei găsi cardul potrivit în cel mai scurt timp.
În plus Bonus Card este primul card de credit multi-brand cu CIP din România care îţi oferă posibilitatea de a face cumpărături la orice comerciant din ţară sau străinătate care afişează sigla MasterCard.
Cu Bonus Card, poţi face cumpărături online extra-sigure, activând la dispoziţie un extra-filtru de securitate: 3D Secure. Acesta îţi permite să confirmi toate plăţile efectuate online, printr-un cod de securitate primit pe telefonul tău.
Cum funcţionează? Pe scurt, de fiecare dată când tu sau utilizatorul cardului suplimentar veţi face cumpărături online de pe un site înrolat în 3D Secure, la plata cu cardul pe site, se va deschide o pagină nouă în care:
Şi gata! Poţi să stai liniştit, ştiind că ai efectuat o tranzacţie în siguranţă.
Pentru a obține un Bonus Card Contactless, te rugăm să iei legătura cu consultantul tău Garanti BBVA, să mergi în una dintre agențiile Garanti BBVA sau să suni la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234 număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe sau + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal.
Pentru mai multe informații, numere de telefon de acces și pentru lista completă de servicii adiționale Bonus Card Classic contactează un consultant Garanti BBVA.
* Pentru plata integrală a datoriei curente.
APLICĂ ACUM* Această ofertă este valabilă pentru clienţii cu convenţii salariale la Garanti Bank S.A, care solicită un card de credit după data de 15.12.2019, şi doar în perioada în care Convenţia Salarială este activă.
** În cazul bancomatelor Garanti Bank S.A. situate în sediile agenţiilor, Comisionul utilizare bancomat pentru numerar este 0.
*** Suma minimă de plată este formată din 3% din Linia de Credit Utilizată şi Datorată plus 100% dobanzi şi comisioane.
**** Costurile Bonus Card Classic sunt aplicabile în totalitate pentru varianta WWF Bonus Card.
Dobânda Anuală Efectivă (DAE) este de 34,4% pentru un card de credit Bonus Card Classic cu o limita de credit de 5.367 RON, utilizată imediat şi în întregime, creditul rambursându-se în 12 rate lunare egale. Dobânda este fixă: 27,6% pe an; Valoarea ratei lunare: 516,9 RON; Valoarea totala plătibilă: 6.267,6 RON; Taxă anuală administrare card: 40 RON; Comision utilizare ATM pentru numerar, alte banci: 1% din suma utilizată + 5 RON.
În funcție de profilul fiecărui client și sursele de venit, banca poate solicita documente suplimentare.
Descarcă adeverința de salariuAi o mulţime de variante de rambursare din care să alegi!
Lucrurile simple sunt întotdeauna mai bune. De aceea, ne-am străduit să facem totul mai uşor şi când vine vorba de rambursare.
Oricând vrei să plăteşti sumele folosite prin intermediul Bonus Card, ai la dispoziţie o mulţime de modalităţi din care poţi alege varianta cea mai comodă pentru tine.
Pe scurt, poți să rambursezi sumele utilizate cu Bonus Card:
Simplu, nu? Din atâtea variante, cu siguranţă o vei găsi pe cea care ţi se potriveşte. Iar dacă ai întrebări, nu uita că suntem mereu aproape de tine la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234 sau +40 21 200 9494 (număr cu tarif normal, apelabil din orice reţele de telefonie).
Folosirea intensă a internetului şi a dispozitivelor inteligente care ne înconjoară te poate face victima unor posibile atacuri de tip phishing. Acestea sunt încercări ilegale de a intra în posesia datelor tale de securitate. Astfel, te rugăm să nu accesezi link-uri din surse necunoscute sau să dai curs ofertelor şi concursurilor care promit câştiguri substanţiale, prezentate pe internet sau în diverse aplicaţii.
Pentru a fi protejat de furtul de date te rugăm să nu ignori următoarele sfaturi:
Protejează-ţi computerul printr-un antivirus oficial şi actualizat şi nu accesa aplicaţii Garanti BBVA decât din surse sigure.
Utilizează datele cardului tău de debit/credit responsabil.
Pentru cardul nou emis, sună în orice zi, între orele 9:00 și 22:00, la Serviciul de Relaţii Clienţi, 021.200.94.94 (număr cu tarif normal) sau 0800.80.1234 (număr gratuit în rețeaua de telefonie fixă) să îți activezi cardul și să îți setezi codul PIN.
Folosește numărul scurt 1-1-1-1 pentru limba română sau 2-1-1-1 pentru limba engleză și ai activat pe loc noul card.
În cazul în care cardul este reînnoit deoarece a expirat sau s-a deteriorat, folosește în continuare vechiul tău cod PIN. Cardul este deja activ, fără a mai fi nevoie să suni la Serviciul de Relaţii Clienţi. Trebuie doar să faci o tranzacție prin care să utilizezi codul PIN.
Dacă cererea de emitere a fost acceptată, dar nu primesc cardul, cum trebuie să procedez?
Pentru a intra în posesia cardului, te rugăm să iei legătura cu consultantul tău Garanti BBVA sau sună în orice zi, între orele 9:00 și 22:00, la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234, număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe, sau la + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal.
Cum pot afla detalii referitoare la stadiul aprobării Cererii de emitere pentru Cardul de Credit?
Pentru a afla stadiul de aprobare a Cererii de emitere pentru Cardul de Credit poţi vizita orice agenţie Garanti BBVA, sau poţi suna în orice zi, între orele 9:00 și 22:00, la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234 număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe, sau + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal.
În condițiile în care mi-am schimbat numele, cum pot să-mi reemit cardul cu noul nume?
Te rugăm să depui o copie după noul act de identitate şi o cerere semnată în cea mai apropiată agenţie Garanti BBVA.
Cum pot să solicit mărirea limitei de credit?
Te invităm în cea mai apropiată agenţie Garanti BBVA pentru a solicita o mărire a limitei de credit a cardului tău.
Cum pot aplica pentru un card suplimentar?
Poţi solicita emiterea unui card suplimentar în orice agenţie Garanti BBVA, sau sună în orice zi, între orele 9:00 și 22:00, la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234, număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe sau + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal.
Cum este stabilită limita zilnică aferentă cardului suplimentar?
Tu, ca deţinător de card principal, hotărăşti limita zilnică aferentă cardului suplimentar. Menţionează acest procent în momentul solicitării emiterii unui card suplimentar.
Pot să diminuez limita cardului suplimentar?
Da, trebuie doar să vizitezi cea mai apropiată agenţie Garanti BBVA şi să completezi formularul aferent.
Cum pot achita suma minimă de plată pentru cardul suplimentar?
Pentru cardul suplimentar nu există sumă minimă de plată. Toate tranzacțiile efectuate cu cardul principal și cardul/cardurile secundar/e se regăsesc în extrasul de cont al deținătorului cardului principal.
Cum pot afla codul PIN aferent Bonus Cardului?
Codul PIN îl poți seta singur sunând în orice zi, între orele 9:00 și 22:00 la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234, număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe, sau la + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal.
Cum pot afla codul PIN dacă l-am uitat?
Codul PIN îl poți reseta singur sunând în orice zi, între orele 9:00 și 22:00 la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234, număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe, sau la + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal.
Cum schimb codul PIN al cardului meu?
Codul PIN poate fi schimbat sunând sună în orice zi, între orele 9:00 și 22:00 la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234, număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe, sau la + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal.
Ce este perioada de graţie?
Este perioada în care Banca nu percepe dobânda pentru valoarea tranzacţiilor efectuate la
comercianții şi/ sau a cumpărăturilor în rate, evidenţiată în ultimul extras de cont, cu
condiția ca suma datorată/ total datorii curente, să fie achitată integral până la data
scadentă inclusiv.
Această facilitate nu se acordă în cazul în care suma datorată/ totalul datoriilor curente
din extrasul de cont nu este achitat integral cel târziu la data scadentă.
Perioada de grație poate ajunge până la 50 de zile calendaristice, în funcție de data postării cumpărăturii, de numarul de zile calendaristice al lunilor și data scadenta. Pentru a beneficia de perioada maximă de 50 de zile, trebuie folosit cardul de credit în prima zi a ciclului tranzacțional.
Tranzacțiile de tip retragere de numerar nu beneficiază de perioada de grație.
Pentru a beneficia de această facilitate, trebuie să începi ciclul de tranzacționare fără nicio datorie față de bancă și să rambursezi integral sumele utilizate până la finele perioadei de grație.
De exemplu, să considerăm un card de credit cu o limită de 3.000 lei și cu o perioadă de grație de până la 50 de zile. În luna septembrie, ciclul de tranzacționare începe pe 1 septembrie și se încheie pe 30 septembrie, iar perioada de grație expiră pe 20 octombrie.
Pe 5 septembrie, se efectuează o plată la comercianți de 500 lei, iar pe 20 septembrie, o altă plată de 500 lei. Astfel că la finele lunii, atunci când se întocmește extrasul de cont, clientul figurează cu un sold de 1.000 lei.
Deoarece la începutul lunii nu avea nici o datorie față de bancă, el poate beneficia de perioada de grație. Prin urmare, dacă până pe 25 octombrie rambursează cei 1.000 lei, el nu va plăti dobânda.
Însă, dacă rambursează doar 500 lei, Banca va calcula dobânda pentru întreaga perioadă.
Cardul de credit permite posesorului acestuia să acceseze o limită de credit pusă la dispoziție de către bancă, având o perioadă de grație în care nu se percepe niciun fel de dobândă pentru tranzacțiile la comercianți. Dobânda se plătește numai în cazul în care nu se plătesc integral sumele datorate până la data scadentă lunară, precum și pentru sumele retrase de la bancomat.
Pentru retragerea de numerar se va aplica dobânda de la data efectuării retragerii de numerar până la data rambursării sumelor retrase, inclusiv.
Dobânda pentru cumpărături se aplică sumei datorate, excluzând suma provenită din retrageri de numerar, începând de la data ultimului extras de cont până la data efectuării primei plăţi, dacă deţinătorul plăteşte până la data scadentă cel puţin suma minimă de plată, dar nu întreaga sumă datorată (total datorii curente) evidențiată în extrasul de cont.
Pe restul perioadei de calcul până la data următorului extras de cont se va aplica dobânda de la suma datorată neachitată.
Dacă deținătorul achită integral suma datorată evidențiată în extrasul de cont, Banca nu percepe dobânda pentru valoarea cumpărăturilor efectuate la comercianți și/ sau a cumpărăturilor în rate.
În cazul în care deținătorul nu achită cel puțin suma minimă de plată, se va calcula dobânda penalizatoare.
De exemplu, să presupunem că avem un card de credit cu o limită de 3.000 lei, cu o perioadă de grație de până la 50 de zile. În luna septembrie, ciclul de tranzacționare începe pe 1 septembrie și se încheie pe 30 septembrie, iar perioada de grație expiră pe 20 octombrie.
Cazul A: Pe 5 septembrie, se efectuează o plată la comercianți de 500 lei, iar pe 20 septembrie, o altă plată de 500 lei. Astfel că la finele lunii, atunci când se întocmește extrasul de cont, clientul figurează cu un sold de 1.000 lei.
Cazul B: Pe 5 septembrie, se efectuează o retragere la bancomat de 500 lei. Astfel că la finele lunii, atunci când se întocmește extrasul de cont, clientul figurează cu un sold de 500 lei + dobânda datorată sumei retrase de la data de 5 septembrie până la data emiterii extrasului.
Cum se calculează dobânda?
De exemplu, dobânda din prezent pentru Bonus Card este 27.6%, aceasta fiind o dobândă anuală.
Dacă luăm cazul B, din exemplul de mai sus, “Pe 5 septembrie, se efectuează o retragere la bancomat de 500 lei. Astfel că la finele lunii, atunci când se întocmește extrasul de cont, clientul figurează cu un sold de 500 lei + dobânda datorată sumei retrase de la data de 5 septembrie până la data emiterii extrasului + comisionul de retragere numerar.”, dobânda se calculează astfel:
Suma retrasa 500 lei * nr. de zile (5 septembrie - 1 octombrie, perioada de utilizare a sumei) = 25 zile * dobânda zilnica (27.6%/360 zile) =0.077%. Dobânda pe care clientul o va avea de plătit la finele lunii, conform extrasului este de 9.6 lei.
Cum pot să achit automat suma minimă de plată aferentă Bonus Cardului?
Dacă doreşti ca suma minimă de plată aferentă Bonus Cardului tău să fie reţinută automat din contul tău la data scadentă, te rugăm să mergi în orice agenţie Garanti BBVA, să setezi opțiunea din Garanti BBVA Online, serviciul nostru de Internet Banking, sau să suni la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234, număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe*, sau + 40 21 200 94 94, număr de telefon cu tarif normal*. Ai grijă ca la data plăţii automate să existe în contul tău suma necesară.
Pot să achit automat suma minimă de plată aferentă Bonus Card din limita de credit aprobată?
Nu este posibil să achiți automat suma minimă de plată din limita de credit aprobată. Suma minimă de plată poate fi reţinută automat numai din contul tău curent la data scadentă, după setarea opţiunii de debitare automată.
Ce se întâmplă dacă achit doar minimul de plată?
Sumă Minimă de Plată - reprezintă suma pe care deținătorul trebuie să o plătească la data scadenţei, calculată ca procent (1) 3% din limita de credit utilizată și datorată la sfârțitul unui ciclu de tranzacționare (mai puțin ratele scadente în viitor) la care se adaugă (2) 100% din costurile Cardului, plus (3) 100% din dobânzi, plus (4) 100% din sumele rezultate din depășirea neautorizată a Limitei de Credit, plus (5) 100% din penalități, plus (6) 100% din sume restante, conform Listei de Tarife și Comisioane pentru Carduri de Credit Persoane Fizice afișată în orice agenție.
În cazul în care achiți doar minimul de plată, Banca va percepe dobânda pentru întreaga perioadă, începând cu data tranzacției până la data achitării sumei minime de plată.
Plătind doar miniumul de plată, nu beneficiezi de perioadă de grație.
În cazul în care nu achiți cel puțin suma minimă de plată, se va calcula dobânda penalizatoare.
Ce sunt punctele Bonus și cum le pot folosi?
1 punct = 1 leu
Punctele Bonus sunt de fapt bani. Primești puncte pentru toate cumpărăturile pe care le faci
cu cardul Bonus Card, la orice comerciant din România sau din străinătate (online sau în
magazine), inclusiv cumpărăturilor în rate. Nu se acordă Bonus pentru: retragerile de
numerar, plăţile prin intermediul serviciului de Internet Banking şi al ATM-urilor Garanti
BBVA a facturilor de utilităţi și/sau bunuri şi servicii.
Banca poate decide modificarea sau stoparea programului Bonus în orice moment.
Pentru cumpărăturile pe care le faci online sau în magazine, din țară sau străinătate, primești în funcție de oferta agreată:
ATENȚIE: Cere ca în momentul în care plătești să ți se încaseze banii printr-un POS Garanti BBVA (aparatul în care se introduce cardul). Doar așa primești puncte.
Punctele pe care le aduni le poți folosi la cumpărături din magazinele partenere. Bonusul nu poate fi retras în numerar de la bancomat și nici nu poate fi utilizat pentru a achita creditul utilizat; valoarea acestuia este evidențiată în fiecare extras de cont emis lunar. Poți, de exemplu, să cumperi un cadou pentru ziua de naștere a unui prieten sau a copilului tău.
Înainte de a face cumpărături, intră pe site-ul https://bonuscard.ro/parteneri/ și verifică ce ofertă de Bonus ai la magazinul ce te interesează. Bonusul disponibil poate fi utilizat în rețeaua de magazine fizice partenere Bonus Card regăsite în Lista Parteneri.
Poți vedea câte puncte ai acumulat?
Plătește rapid prin simplă apropiere a cardului de un POS/terminal cu funcționalitate Contactless fără introducerea codului PIN pentru tranzacțiile de până la 100 lei. Doar la prima tranzacție se va solicită introducerea cardului în terminalul POS și codul PIN. Activarea sau dezactivarea funcționalității Contactless se poate realiza apelând Serviciul de Relații Clienți sau mergând în agențiile Garanti BBVA.
Ce trebuie să fac dacă îmi pierd cardul sau acesta îmi este furat?
În astfel de situații, sună în orice zi, între orele 9:00 și 22:00, la Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234, număr de telefon gratuit, apelabil doar din reţelele fixe sau + 40 21 200 94 94, număr cu tarif normal, apelabil din orice reţea de telefonie şi anunţă imediat că ai pierdut cardul sau că acesta ţi-a fost furat, pentru a bloca cardul și a primi îndrumările necesare.
Banca va proceda la blocarea accesului cardului la cont imediat după primirea telefonului de anunț al pierderii/furtului cardului/tranzacţiilor suspecte;
Sună la numărul prezent pe spatele cardului pentru orice suspiciune pe care o ai în utilizarea cardului la ATM/POS.
În cazul în care suspectezi un caz de fraudă, contactează imediat Banca la numerele de telefon Serviciul de Relaţii Clienţi 0800 80 1234 sau + 40 21 200 94 94.
Pentru autorizarea tranzacțiilor de plată online cu orice card emis de Garanti BBVA vei avea la dispoziție următoarele metode de autorizare a tranzacțiilor:
PAROLA STATICĂ este parola deja stabilită de tine pentru identificare în
relația cu Banca; această parolă ți-a fost solicitată și în cazul activării
cardului (stabilirea PIN-ului pentru cardul tău) sau în alte situații în
care ai apelat Serviciul de Relații Clienți pentru obținerea de informații
particularizate;
Codul unic primit prin SMS care va fi trimis ca și până
acum prin mesaj pe telefonul mobil declarat în relație cu Banca.
Important! este necesar să activezi permisiunile pentru notificări, accesând din meniul telefonului setări configurări notificări Aplicația Mobile ME, altfel nu primești notificarea pentru a utiliza touch ID sau Face ID.
Foarte important!
Asigură-te că știi parola definită în relația cu Banca.
În cazul
în care nu îți amintești această parolă, va trebui să definești o nouă
parolă. Pentru că această parolă este esențială în procesul de identificare,
stabilirea unei noi parole se face prin vizitarea oricărei agenții Garanti BBVA.
Află cât vei plăti când vei face o tranzacție la POS sau la ATM în altă valută
Cursurile sunt valabile pentru acest moment.
*Include marja de ajustare de schimb valutar Garanti BBVA 1.25%
**Banca Centrală Europeană publică în jurul orei 16:00 (ora Europei Centrale) cursurile de referință ale EURO pentru monedele oficiale ale statelor membre din afara zonei EURO precum și pentru cele mai tranzacționate monede. Cursurile de referință ale EURO stabilite de BCE au caracter informativ.
Ultima actualizare: 29.11.2023
GARANTI BANK SA, cu sediul în Bucureşti, Şos. Fabrica de Glucoză nr. 5, Novo Park 3, Business Center, Clădirea F, et.5 şi 6, sector 2, cu număr de ordine în Registrul Comerţului J40/4429/2009, cod de înregistrare fiscală 25394008, înregistrată în registrul instituţiilor de credit cu nr. RB-PJR-40-066/2009, înscrisã în Registrul ASF cu nr.PJR01INCR/400019/28.03.2019 denumită în continuare „Banca”, va prelucra datele mele cu caracter personal furnizate în legătură cu prezenta solicitare, dupa cum urmează:
Datele personale prelucrate pot fi de tipul: numele, prenumele, numărul de telefon, adresa e-mail, adresa de domiciliu, CNP, profesia, locul de muncă, situaţia familială, economică şi financiară, obişnuinţele/ preferinţele/ comportamentul de plată/economisire/îndatorare şi orice alte date pe care le-am furnizat prin intermediul formularului dedicat de pe website-ul Băncii sau ce vor fi dezvăluite în cadrul convorbirii telefonice ce urmează a fi purtată cu reprezentantul Bancii ca urmare a prezentei solicitări;
Scopurile şi temeiurile prelucrării. Destinatarii datelor personale
(i) în vederea analizării posibilităţii încheierii unui contract de credit la care voi fi parte sau pentru a face demersuri la cererea mea înainte de încheierea acestui contract, Banca va prelucra datele personale, astfel:
(ii) în vederea îndeplinirii de către Bancă a unor obligaţii legale, precum:
(iii) în vederea exercitării de către Bancă a unui interes legitim, astfel:
Transferul datelor personale în străinătate
În realizarea scopurilor de mai sus, Garanti Bank S.A. va putea transfera datele personale în străinătate, doar dacă în ţara destinatară este asigurat un nivel adecvat de protecţie a datelor personale recunoscut prin decizie a Comisiei Europene.
În absența unei astfel de decizii a Comisiei Europene, Banca va putea transfera date cu caracter personal către o țară terță doar în conformitate cu garanțiile adecvate prevăzute de lege în vederea protejării datelor personale. Banca poate fi contactată pentru obținerea de informații suplimentare cu privire la garanțiile oferite pentru protejarea datelor personale în cazul fiecărui transfer de date în strainanate, printr-o solicitare scrisă în acest sens.
Perioada de stocare a datelor personale
În cazul în care voi incheia un contract de credit cu Banca, Banca va stoca datele personale pe durata raporturilor noastre contractuale, cât şi după incetarea acestor raporturi, pentru o perioadă de maxim 10 ani, având în vedere: prevederile legislaţiei bancare privind cunoaşterea clientelei, prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului, prevederile Legii contabilităţii privind păstrarea documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară, necesitatea apărării/conservării drepturilor Băncii în cadrul unui posibil litigiu privind încheierea, executarea sau încetarea contractului de credit.
În cazul în care nu voi încheia un contract de credit cu Banca, Banca va stoca datele personale pe o perioadă de 5 ani de la data solicitării, având în vedere prevederile legislaţiei bancare privind cunoaşterea clientelei, prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului şi necesitatea apărării/conservării drepturilor Băncii în cadrul unui posibil litigiu.
Pentru scopul arhivării datelor conform Legii arhivelor naţionale şi ţinând cont de Nomenclatorul arhivistic (aprobat de Arhivele Nationale) aplicabil la nivelul Băncii şi pentru prelucrarea datelor de către Bancă în scopuri statistice datele pot fi stocate pentru perioade mai mari decat cele indicate anterior.
Drepturile mele
Voi avea posibilitatea exercitării în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege a următoarelor drepturi cu privire la datele personale prelucrate de către Bancă:
Vor putea exista situaţii în care Banca nu va putea da curs solicitării de ştergere a datelor, şi anume:
i. în cazurile în care Banca are obligaţia legală de păstrare a datelor personale;
ii. în cazurile în care datele sunt stocate în scopuri de arhivare în interes public sau în scopuri statistice;
iii. în cazurile în care datele sunt necesare pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanţă.
Drepturile prevăzute mai sus pot fi exercitate prin transmiterea unei solicitări către GARANTI BANK S.A., la sediul central al acesteia, la oricare dintre sucursalele Băncii, precum şi prin mijloace electronice, la adresa de e-mail dpo@garantibbva.ro, furnizând suficiente date care să permita identificarea solicitantului de către Bancă.
Prin validarea acestui formular declar că am fost informat/ă şi sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal așa cum este descrisă
Scopurile si temeiurile prelucrarii. Destinatarii datelor personale
(i) in vederea executarii contractului de card de credit, Banca putand efectua urmatoarele actiuni (cu titlu de exemplu):
(ii) in vederea indeplinirii de catre Banca a unor obligatii legale, precum:
Prelucrarea datelor personale in scopurile mentionate la punctele (i) si (ii) de mai sus este esentiala pentru executarea contractului de card de credit si pentru indeplinirea de catre Banca a unor obligatii legale, astfel incat, in lipsa furnizarii datelor, Banca nu va putea emite cardul de credit suplimentar si presta serviciile ordonate de utilizatorul acestuia.
(iii) in vederea exercitarii de catre Banca a unui interes legitim, astfel:
(iv) prelucrarea datelor personale in baza consimtamantului meu:
Optiunile mele cu privire la prelucarea datelor in scop de marketing sunt mentionate si marcate de mine in Anexa 1 a prezentului document, anexa ce va putea fi modificata in orice moment la simpla mea solicitare adresata Bancii.
Transferul datelor personale in strainatate
In realizarea scopurilor de mai sus, Garanti Bank SA va transfera datele personale in strainatate, doar daca in tara destinatara este asigurat un nivel adecvat de protectie a datelor personale recunoscut prin decizie a Comisiei Europene, cum ar fi tarile membre ale Uniunii Economice Europene (EEA).
In absenta unei astfel de decizii a Comisiei Europene, Banca va putea transfera date cu caracter personal către o țară terță numai dacă persoana care va prelucra datele in numele Bancii a oferit garanții adecvate prevazute de lege in vederea protejarii datelor personale.
Banca poate fi contactata pentru obtinerea de informatii suplimentare cu privire la garantiile oferite pentru protejarea datelor personale in cazul fiecarui transfer de date in strainanate, printr-o solicitare scrisa in acest sens.
Perioada de stocare a datelor personale
Banca va stoca datele personale (inclusiv inregistrarile convorbirilor telefonice) pe durata raporturilor noastre contractuale, cat si dupa incetarea acestor raporturi, pentru o perioada de maxim 10 ani, avand in vedere:
Pentru scopul arhivarii datelor conform Legii arhivelor nationale si tinand cont de Nomenclatorul arhivistic (aprobat de Arhivele Nationale) aplicabil la nivelul Bancii si pentru prelucrarea datelor de catre Banca in scopuri statistice datele pot fi stocate pentru perioade mai mari decat cele indicate anterior.
In ceea ce priveste prelucrarea in scop de marketing, aceasta va inceta la momentul retragerii consimtamantului acordat Bancii in acest sens, indiferent daca perioada de stocare mentionata anterior s-a implinit sau nu.
Drepturile mele
Am posibilitatea exercitarii urmatoarelor drepturi cu privire la datele personale prelucrate de Banca:
(i) prelucrarea datelor personale se face in baza consimtamantului acordat in vederea prelucrarii sau are ca temei executarea unui contract si
(ii) prelucrarea este efectuata prin mijloace automate;.
(i) datele cu caracter personal nu mai sunt necesare pentru indeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;
(ii) imi retrag consimtamantul pe baza caruia are loc prelucrarea si nu exista niciun alt temei juridic pentru prelucrare;
(iii) imi exercit dreptul de opozitie cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și nu exista motive legitime care sa prevaleze în ceea ce priveste prelucrarea;
(iv) imi exercit dreptul de opozitie cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal care are drept scop marketingul direct;
(v) datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;
(vi) datele cu caracter personal trebuie sterse pentru respectarea unei obligatii legale a Bancii.
Vor putea exista situatii in care Banca nu va putea da curs solicitarii de stergere a datelor, si anume:
(i) in cazurile in care Banca are obligatia legala de pastrare a datelor personale;
(ii) in cazurile in care datele sunt stocate in scopuri de arhivare in interes public sau in scopuri statistice;
(iii) in cazurile in care datele sunt necesare pentru constatarea, exercitarea sau apararea unui drept in instanta.
(i) in situatia care voi contesta exactitatea datelor prelucrate; restrictionarea va opera pentru o perioada care ii va permite Bancii sa verifice exactitatea datelor;
(ii) in situatia in care prelucrarea este ilegala si ma voi opune stergerii datelor cu caracter personal, solicitand in schimb restrictionarea utilizarii acestora;
(iii) Banca nu mai are nevoie de datele cu caracter personal in scopul prelucrarii, dar i le voi solicita pentru constatarea, exercitarea sau apararea unui drept in instanta,
(iv) in situatia in care imi voi exercita dreptul de opozitie cu privire la prelucrarea datelor, cu exceptia cazului in care prelucrarea se face in scop de marketing direct; restrictionarea va opera/se va aplica pentru intervalul de timp in care se verifica daca drepturile legitime ale Bancii prevaleaza asupra drepturilor mele.
adresa de e-mail: dpo@garantibbva.ro
adresa poștală: Bucureşti, Șos. Fabrica de Glucoză nr. 5, Novo Park 3, Business Center, Clădirea F, et.5 si 6, sector 2
GARANTI BANK SA, cu sediul în Bucureşti, Şos. Fabrica de Glucoză nr. 5, Novo Park 3, Business Center, Clădirea F, et.5 şi 6, sector 2, cu număr de ordine în Registrul Comerţului J40/4429/2009, cod de înregistrare fiscală 25394008, înregistrată în registrul instituţiilor de credit cu nr. RB-PJR-40-066/2009, înscrisã în Registrul ASF cu nr.PJR01INCR/400019/28.03.2019 denumită în continuare „Banca”, va prelucra datele mele cu caracter personal furnizate în legătură cu prezenta solicitare, dupa cum urmează:
Datele personale prelucrate pot fi de tipul: numele, prenumele, numărul de telefon, adresa e-mail, adresa de domiciliu, CNP, profesia, locul de muncă, situaţia familială, economică şi financiară, obişnuinţele/ preferinţele/ comportamentul de plată/economisire/îndatorare şi orice alte date pe care le-am furnizat prin intermediul formularului dedicat de pe website-ul Băncii sau ce vor fi dezvăluite în cadrul convorbirii telefonice ce urmează a fi purtată cu reprezentantul Bancii ca urmare a prezentei solicitări;
Scopurile şi temeiurile prelucrării. Destinatarii datelor personale
(i) în vederea analizării posibilităţii încheierii unui contract de credit la care voi fi parte sau pentru a face demersuri la cererea mea înainte de încheierea acestui contract, Banca va prelucra datele personale, astfel:
(ii) în vederea îndeplinirii de către Bancă a unor obligaţii legale, precum:
(iii) în vederea exercitării de către Bancă a unui interes legitim, astfel:
Transferul datelor personale în străinătate
În realizarea scopurilor de mai sus, Garanti Bank S.A. va putea transfera datele personale în străinătate, doar dacă în ţara destinatară este asigurat un nivel adecvat de protecţie a datelor personale recunoscut prin decizie a Comisiei Europene.
În absenţa unei astfel de decizii a Comisiei Europene, Banca va putea transfera date cu caracter personal către o țară terță doar în conformitate cu garanțiile adecvate prevăzute de lege în vederea protejării datelor personale. Banca poate fi contactată pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la garanţiile oferite pentru protejarea datelor personale în cazul fiecărui transfer de date în străinătate, printr-o solicitare scrisă în acest sens.
Perioada de stocare a datelor personale
În cazul în care voi incheia un contract de credit cu Banca, Banca va stoca datele personale pe durata raporturilor noastre contractuale, cât şi după incetarea acestor raporturi, pentru o perioadă de maxim 10 ani, având în vedere: prevederile legislaţiei bancare privind cunoaşterea clientelei, prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului, prevederile Legii contabilităţii privind păstrarea documentelor justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară, necesitatea apărării/conservării drepturilor Băncii în cadrul unui posibil litigiu privind încheierea, executarea sau încetarea contractului de credit.
În cazul în care nu voi încheia un contract de credit cu Banca, Banca va stoca datele personale pe o perioadă de 5 ani de la data solicitării, având în vedere prevederile legislaţiei bancare privind cunoaşterea clientelei, prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului şi necesitatea apărării/conservării drepturilor Băncii în cadrul unui posibil litigiu.
Pentru scopul arhivării datelor conform Legii arhivelor naţionale şi ţinând cont de Nomenclatorul arhivistic (aprobat de Arhivele Nationale) aplicabil la nivelul Băncii şi pentru prelucrarea datelor de către Bancă în scopuri statistice datele pot fi stocate pentru perioade mai mari decat cele indicate anterior.
Drepturile mele
Voi avea posibilitatea exercitării în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege a următoarelor drepturi cu privire la datele personale prelucrate de către Bancă:
Vor putea exista situaţii în care Banca nu va putea da curs solicitării de ştergere a datelor, şi anume:
iii. în cazurile în care datele sunt necesare pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanţă.
Drepturile prevăzute mai sus pot fi exercitate prin transmiterea unei solicitări către GARANTI BANK S.A., la sediul central al acesteia, la oricare dintre sucursalele Băncii, precum şi prin mijloace electronice, la adresa de e-mail dpo@garantibbva.ro, furnizând suficiente date care să permita identificarea solicitantului de către Bancă.
Prin validarea acestui formular declar că am fost informat/ă şi sunt de acord cu prelucrarea datelor mele cu caracter personal așa cum este descrisă